

Bowels, Bogs, Bellies & Burps

An update on Gastrointestinal Health

Saturday, 24 March 2018 St Andrews Medical Centre

Learning outcomes:

- Describe the management and treatment options for patients with inflammatory bowel disease or faecal incontinence
- Discuss the aetiology of paediatric constipation, colic and reflux
- Discuss the current Bowel Cancer Screening program and the latest treatments available to optimise patient safety
- Describe the role of dietary guidelines in the management of common gastrointestinal conditions.
- Identify the common characteristics of IBS, Coeliac Disease and Lactose Intolerance

Program:

8.30 am	Registration
9am	Introduction and welcome
9.05am - 10.00am	Inflammatory Bowel Disease- recognition and management Dr Rob Bryant, <i>Gastroenterologist</i> (1hr)
10.00am – 10.45am	Faecal Incontinence Dr Michelle Thomas, <i>Colorectal Surgeon</i> (45min)
10.45am – 11.00am	Morning tea
11.00am - 11.45am	Paediatric constipation Dr Bec Cooksey, <i>Paediatric Surgeon</i> (45min)
11.45am- 12.30pm	Colic and Reflux Dr Bec Cooksey, <i>Paediatric Surgeon</i> (45min)
12.30pm – 1.00pm	Lunch
1.00pm – 2.00pm	Bowel Cancer screening and latest treatment - Dr Mark Lewis, Colorectal Surgeon (1 hr)
2.00pm – 2.30pm	IBS, Coeliac Disease, Lactose Intolerance Dr Hamish Philpott, <i>Gastroenterologist</i> (30min)
2.30pm – 2.45pm	Afternoon Tea

2.45pm – 3.30pm

IBS, Coeliac Disease, Lactose Intolerance *continued....*Dr Hamish Philpott, *Gastroenterologist* (45min)

3.30pm-4.15pm

Dietary Management

Ms Jessica Kruger, *Dietitian* (45min)

4.15pm – 4.30pm

Questions and Evaluation